top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Veikkaus: KeKi ei syyllistynyt pelimanipulaation



Superpesiksen puolivälieräottelussa Vimpelin Veto- Kempeleen Kiri nähtiin sunnuntaina erikoinen tapaus, kun Kempeleen Kiri ei pelannut toisella jaksolla kahta sisävuoroaan, vaan teki niiden alkaessa kolme teknistä paloa.


Pesäpalloliiton sääntöjen mukaan teknisen palon voi tehdä. Yleensä se tehdään vaiheessa, jossa joukkueella on jo kaksi paloa ja kärkipelaaja lyö vain kaksi kertaa, jotta hän pääsee aloittamaan seuraavan lyöntivuoron.


Kolmen teknisen palon tekeminen peräjälkeen ja koko sisävuoron väliin jättäminen on ennen kuulumatonta.


Tulosvedossa Vimpelin voitto luvuin 12-5 toi kertoimen 141,76 ja monivedossa ViVe-Keki sekä KaMa-Kou antoi juoksujen perusteella hurjan yhteiskertoimen 34 715,27. Miten kertoimet ja voittajat olisivat muuttuneet, jos KeKi olisi pelannut kaikki vuoronsa?


Veikkaus selvitti KeKin toimintaa maanantaina ja antoi seuraavan lausunnon:


”KeKin (toiminta) ei täytä pelimanipulaation tunnusmerkistöä. KeKin ratkaisu päättää sisävuoronsa teknisiin paloihin on sääntökirjan mukainen ja motiivina oli selvästi pyrkimys parantaa mahdollisuuksia ottelun voittamiseen”


Näin Veikkaus hyväksyy Kempeleen toiminnan, vaikka sillä oli vaikutuksia varsinaisen peliajan lopputulokseen kahdessa sen pelimuodossa.


Kempeleen toiminta on noussut isoksi keskustelunaiheeksi somessa ja lajin ulkopuoliset eivät ymmärrä ottelun sisällä tapahtuvaa, näin laajamuotoista kikkailua.


Pesäpalloliiton olisikin syytä tarkentaa sääntöjään siten, että yleisölle tarjottava ottelutapahtuma olisi oikea tapahtuma, jossa joukkueet pelaavat niille määritellyt vuorot.


Kuvitelkaapa voisiko vastaavanlaista tapahtua missään muussa suuressa palloilulajissa? Aivan, ei missään.


Vimpelin putoaminen supervuoron jälkeen ei ollut seuran pelejä seuranneille suuri yllätys, sen siemen kylvettiin jo viime syksynä, kun joukkue oli pelinjohtajamarkkinoilla auttamattomasti myöhässä.


Nyt seurajohdon on syytä miettiä strategiansa uusiksi. Vimpeli on pelannut 15 vuotta peräkkäin mitalipeleissä, nyt kunnassa ei pelata enää syyskuussa. Joukkue uudistuu varmasti ja roolituksia mietitään uusiksi.


Villein ”huhu” oli pelin jälkeen se, että Mansen lautasen äärestä väistyvä Juha Puhtimäki olisi vihdoin hankittava Vimpeliin.


Välierissä ovat nyt ne joukkueet, joita sinne veikkasin jo juhannustauon jälkeen. Manse jyrää kikka-Kempeleen tieltään ja menee finaaliin, Kouvolan ja Sotkamon välisestä ottelusta tullee sen sijaan tasaisempi.


Jos tässä vaiheessa pitäisi veikata mestaria, niin Manse saisi kaikki äänet.


Jari Porttila

 

6,349 views0 comments

Comentarios


bottom of page