top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Ruotsi otti nyrkit käyttöön, sekään ei auta



Suomalaiset yleisurheilijat ovat tekemässä Helsingin olympiastadionilla historiaa. Suomen miehet ja naiset ovat viimeksi voittaneet Ruotsi-maaottelussa länsinaapurin yhtä aikaa vuonna 1998 Helsingissä, tänään 25-vuoden tappioputki on vihdoin päättymässä.


Ruotsalaiset ottivat maaottelun avauspäivänä jopa nyrkit avuksi, yrittäessään tehdä selvää suomalaisista. Sekään ei auttanut, vaikka saivatkin Mustafe Muusen kanveesiin. Avauspäivän jälkeen Ruotsi on miesten ottelussa jäljessä Suomea 11 pistettä, naisissa Ruotsi johtaa kahdella pisteellä. Paperimaaottelussa toinen päivä on Suomen juhlaa.


Stadionin avauspäivän sankari oli Krista Tervo. Hän paransi jälleen Suomen ennätystä moukarissa, nyt se kirjataan luvuin 74.85. Tervon kesä kertoo siitä, kuinka herkkä laji moukari on; kesällä hän ei tahtonut saada moukaria ulos häkistä, nyt hän on siirtämässä SE-lukuja jo 75 metrin paremmalle puolelle.


Tervo on heittänyt uransa aikana jo viisi kertaa yli 74 metrin, heitoista kolme on nähty tänä vuonna. Aika hyvin urheilijalta, jota joidenkin mielestä ei olisi tarvinnut lähettää olympialaisiin.


Topi Raitanen alitti stadionilla 8.20 rajan, se oli vasta kuudes kerta hänen loistavan uran aikana, kun hän pystyi rajan alittamaan. Topin ennätyskin jäi vain kolmen sekunnin päähän.


Raitasen ja hänen valmentajansa Janne Ukonmaanahon yhteistyön jatkuvuudesta on käyty spekulaatioita julkisuudessa, lauantaina Topin lausunnoista ei voinut päätellä, että yhteistyö olisi katkolla.


Loikkapaikalla Kristiina Mäkelä hypääsi uransa viimeisen kisan, tulos 13.75 kertoo siitä, että kunto pysyi tasaisena koko kauden. Kristiina tietää jo, mitä aikoo tehdä jatkossa ja hänellä oli myös Kisakatsomon haastattelussa painavaa sanottavaa suomalaisesta huippu-urheilusta ja sen kehitämisestä. Haastattelun näet täältä:


Mäkelän ura hakee vertaistaan. Hän on ollut mukana 12 kertaa aikuisten ulkoratojen arvokisoissa ja palkintokaapista löytyy EM-kisojen hopeamitali. Kannattaa käydä katsomassa tuo Kisakatsomon haastattelu!


Keihäspaikalla nähtiin taas tasokas kilpailu. Lassi Etelätalo kiskaisi 82.97 ja loistokuntoon päässyt, tulevaisuuden superlupaus Eemil Porvari 81.55. Porvari on heittänyt tällä kaudella yhteensä 12 kertaa yli 80 metrin, kun vielä viime kauden päätteeksi hänen ennätyksensä oli 74.27. Ennätys on parantunut yli kahdeksan metriä! Porvari on heittänyt uransa 10 pisintä heittoa tänä vuonna.


Porvarilla on ottelutausta, kuten myös Tomas Järvisellä joka voitti Perussa alle 20-vuotiaitten 10-ottelussa MM-kultaa. Järvien isä, Mika Järvinen toimii poikansa toisena valmentajana ja MTV:n yleisurheilulähetyksissä asiantuntijana. Tomaksen äiti on Tshekin kansalainen ja Tomas asuu Prahassa, edustaen Tshekkiä.


Järvistä on houkuteltu myös Suomen paitaan, mutta yhtälö on taloudellisesti mahdoton. Ottelijan Tshekissä saama tuki on aivan eri tasolla kuin Suomessa. Lajin ehdoton superlupaus nähdään siis jatkossakin arvokisoissa Tshekin paidassa.


Jari Porttila


 

 

321 views0 comments

Recent Posts

See All

Комментарии


bottom of page