top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Nyt lähti Vapaavuori, kuka seuraavaksi?


Tapio Korjus on vahva ehdokas uudeksi Olympiakomitean puheenjohtajaksi. Foto Jari Porttila


Suomen olympiakomitean puheenjohtaja vaihtuu. Neljä vuotta OK:ta johtanut Jan Vapaavuori ilmoitti sunnuntaina, ettei pyri enää uudelle kaudelle. Päätös oli viimeaikaisten kohujen jälkeen odotettu.


Vapaavuori vei neljän vuoden aikana olympiakomiteaa pois huippu-urheilun keskiöstä, viime viikkojen täyskäännökset eivät enää vakuuttaneet lajiliittoja.


Vapaavuori valittiin puheenjohtajaksi pitkälti palloilulajien tuella, kun he nyt ilmaisivat tyytymättömyyttään puheenjohtajaa kohtaan, veti Vapaavuori johtopäätöksensä.


Vetäytymisen myötä hänen johtaman Olympiakomitean hallituksen viime viikolla julkistama strategia ja päätökset tuntuvat entistä ihmeellisemmiltä. Hän junaili luottonaisensa, toimitusjohtaja Taina Susiluodon kanssa potkut Matti Heikkiselle ja Leena Paavolaiselle.


Lisäksi hallitus linjasi Vapaavuoren tahdosta uuden strategian tavoitteet. Marraskuun lopussa valittava uusi puheenjohtaja ja hallitus pyyhkivät tuolla paperilla pöytää ja aloittavat toivottavasti uuden linjauksen tekemisen yhdessä lajiliittojen kanssa.


Puheenjohtajalla voi ja pitääkin olla tavoitteita, mutta strategia pitää luoda yhdessä lajiliittoja kuuntelemalla.


Vapaavuori nosti Elinkeinoelämän keskusliitosta EK:sta olympiakomitean toimitusjohtajaksi Taina Susiluodon. Nyt on selvää, että täysin urheilupiirien ulkopuolinen toimitusjohtaja lähtee takaisin EK:n leipiin.


Olympiakomitea on siis turbulenssin silmässä, mutta se saattaa olla vain hyväksi järjestölle. Nyt se kaipaa urheilullista ravistelua, jossa huippu-urheilu tulee jälleen keskiöön.


Olympiakomitean jäsenjärjestöt eivät varmasti ole enää niin sinisilmäisiä, että edes havittelisivat järjestön johtoon urheiluelämän ulkopuolisia henkilöitä. Ne kortit on nyt viime vuosien valinnoissa katsottu ja huonoiksi todettu.


Nyt johtoon tarvitaan huippu-urheilua ymmärtävää, hengittävää ja liittojen tarpeet tuntevaa henkilöä.


Käytännössä kaksi nimeä nousee ylitse muiden; Tapio Korjus ja Susanna Rahkamo.

Korjus kertoi Maximusportille tekevänsä päätöksen siitä, lähteekö kisaan 2-3 viikon sisällä, eli käytännössä lokakuun alussa. Hänen kannatuksensa kentällä on niin suurta, että kieltäytyminen ei ole vaihtoehto.


Rahkamo hävisi viimeksi toisen kierroksen äänestyksessä Vapaavuorelle äänin 79-54. Ensimmäisellä kierroksella Rahkamo sai silloin 46 ääntä Vapaavuoren 47 ääntä vastaan.


Rahkamoa ja Korjusta on julkisuudessa moitittu siitä, että he ovat istuneet Olympiakomitean hallituksessa koko Vapaavuoren puheenjohtajuuden ajan. Maximusportin sisäpiiritietojen mukaan juuri tämä kaksikko on ollut hallituksessa ”piikkinä” Vapaavuoden lihassa, mutta kahdestaan he ovat saaneet vain äänensä kuuluviin.


Nyt heistä toinen valitaan mitä todennäköisemmin Olympiakomitean puheenjohtajaksi marraskuun 30. päivänä. Ohituskaistalle on edes turha hakea ”mustaa hevosta”.


Jari Porttila

 

 

228 views0 comments

Comments


bottom of page