top of page
  • Writer's pictureJari Porttila

Härski temppu olympiakomitean hallituksessa


Olympiakomitean hallitus päätti erottaa huippu-urheiluyksikön johtajan Matti Heikkisen ja toisen johtajan Leena Paavolaisen. Erottamispäätöstä edelsi todella erikoinen episodi, joku voisi kutsua sitä jopa härskiksi tempuksi.


Matti Heikkinen esitteli hallituksen kokouksessa uutta stategiaa, jota hän oli valmistellut kohderyhmien kanssa jo yli puoli vuotta. Sen avulla suomalainen huippu-urheilu oli tarkoitus nostaa seuraavalle tasolle, next levelille.


Esityksen jälkeen Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto esitti Heikkisen, Paavolaisen ja osan hallituksen jäsenten yllätykseksi, että hallitus päättäisi heidän työsuhteensa. Antaisi potkut.


Nyt moni kysyy, millainen asiantuntija urheiluelämän ulkopuolelta tullut Susiluoto on arvioimaan Heikkistä ja huippu-urheiluyksikköä.


Toimitusjohtaja Susiluodon some-päivitykset Pariisin olympialaisista kertoivat melkoisesti hänen huippu-urheilun tietämyksestä.


Nyt hän päätti heittää omaa arvovaltaansa käyttäen Heikkisen ja Paavolaisen bussin alle, jotta Pariisin heikko menestys saisi kasvot.


Susiluodon esityksestä tietenkin keskusteltiin hallituksen kokouksessa, mutta puheenjohtaja Jan Vapaavuoren ja Susiluodon esitys oli sen verran hyvin pohjustettu tiettyjen hallituksen jäsenten keskuudessa, että päätös nuijittiin pöytään.


Erikoiseksi tapahtuman tekee myös se, että sen enempää puheenjohtaja Vapaavuori kuin toimitusjohtaja Susiluotokaan eivät suostuneet kommentoimaan asiaa medialle. Vaikka he olivat juuri tehneet Olympiakomitean suurimman päätöksen huippu-urheilun tulevaisuutta ajatellen.


Uutta strategiaa hallituksen kokoukseen esittelemään saapunut Heikkinen saikin poistua kokouksesta kuvainnollisesti pakkaamaan tavaransa työhuoneestaan.


Heikkinen sai aikaa visioidensa toteuttamiseen kaksi vuotta. Vielä pari viikkoa sitten Heikkinen vakuutti työn olevan vielä pahasti kesken ja sen jatkuvan ainakin seuraavat kaksi vuotta.


Heikkinen oli jo toinen huippu-urheiluyksikön johtaja, joka sai Vapaavuorelta kalossinkuvan takapuoleensa. Olympiakomitean tiedotteessa kerrotaan, että uuden johtajan etsintä on jo alkanut. Uskon, että yksikään varteenotettava ja työn asiakokonaisuudet hallitseva henkilö ei tartu tarjoukseen ennen marraskuun Olympiakomitean vaaleja.


Silloin Vapaavuoren paikka on uhattuna. Lajiliitot toki valitsevat puheenjohtajan, mutta jo tässä vaiheessa moni liitto liputtaa uuden puheenjohtajan puolesta.


Kaksi ehdokasta on tässä vaiheessa vahvoilla, Olympiakomitean hallituksen nykyiset jäsenet Susanna Rahkamo ja Tapio Korjus. Kummallakin on erittäin vahva kokemus huippu-urheilusta ja siitä, miten sitä pitää kehittää, jotta jatkossa voittaisimme myös kesäkisoissa mitaleja.


Korjus vetää Kuortaneen Olympic training centeriä ja on päivittäin tekemisissä huippu-urheilun kanssa. Monesta lajiliitosta on taustakeskusteluissa tullut vahvistusta sille, että olympiakomitea tarvitsisi juuri Korjuksen kaltaista, huippu-urheilua hengittävää puheenjohtajaa.


Korjus ja Rahkamo ovat myös suoraselkäisiä urheiluihmisiä ja johtajia, jotka pitävät kiinni periaatteesta, johon Ilkka Kanervan tie olympiakomitean johtoon katkesi. Ike ei suostunut lupaamaan ääniä vastaan hallituspaikkoja, sitä eivät tee myöskään Korjus tai Rahkamo.


Jari Porttila

 

 

8,805 views0 comments

Commentaires


bottom of page